Årlige information om vandets kvalitet.
Vi opdaterer informationerne mindst én gang om året, men hvis du ønsker yderligere oplysninger, er du velkommen til at kontakte os.
Vandkvaliteten
På vandværket foretager vi en simpel vandbehandling ved at ilte vandet og filtrere det i sandfiltre.
For at sikre at dit vand har en ensartet og høj kvalitet, tager vi vandprøver efter et kontrolprogram, som er godkendt af Gribskov Kommune.
Gilleleje Vandværk få taget 10 A og 2 B vandanalyser fra akkrediteret analyselaboratorium. Ud over dette tages der 120 egen kontrol analyser, samt diverse analyser ved renovering af ledningsnet. Hvert fjerde år tager vi vandprøver fra hver af vandværkets boringer, og de undersøges for de samme mange stoffer som den årlige drikkevandsanalyse.
Vi analyserer vandet ved forbrugernes vandhaner, ligesom vandet analyseres for visse stoffer, inden det forlader vandværket. De steder hvor vi tager vandprøverne, bliver temperatur, lugt, og smag undersøgt med det samme.
Vandet undersøges for:
- Mikrobiologiske forhold
Kimtal ved 22o C, coliforme bakterier, E.coli og enterokokker.
- Fysik og kemi
Det er en lang række stoffer, herunder jern, mangan, nitrat, vandets hårdhedsgrad og pesticider.
De stoffer der undersøges for, er beskrevet i drikkevandsbekendtgørelsen, som du kan læse på retsinforamtion.dk: https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=202768
Du kan se resultaterne af de seneste vandanalyser her
Prøveresultater fra Bregnerødværket og Kastanie Allé
Prøveresultater fra Firhøjværket
Prøveresultater fra Villingebæk Vandværk (forsyner Rævebakkens beboere)
Hvis du vil vide mere om vandanalyser og drikkevandets hovedbestanddele samt mikrologiske parametre, kan du læse ”Sådan læser du en vandanalyse” på Danske Vandværkers hjemmeside: https://danskevv.dk/viden-om/hygiejne-og-kvalitet/sadan-laeser-du-en-vandanalyse/
Denne forbrugerinformation er lovpligtig efter bestemmelsen i Miljø- og Fødevareministeriets gældende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg (kapitel 8).
Overskridelser af kvalitetskrav
2024 havde vi en enkel afvisning på 1 coliforme bakterier, vi påskriver den som statistisk påvisning.
Så meget vand indvinder vi årligt, og hvordan kommer vandet ud til forbruger.
Gilleleje Vandværk udpumper ca. 500.000 m3 vand årligt til ca. 6106 ejendomme/andelshavere svarende til 6886 forbrugere med rent drikkevand.
Vandværket har 8 boringer, som er placeret ved Vandværket på Hillerødvejen samt Ålekistevej. Alt vandet pumpes op fra disse boringer, som har en dybde på cirka 30 -80 meter.
Vandværket er fuldautomatisk, dvs. oppumpning af råvand, iltning, filtrering og udpumpning til forbrugerne, styres og overvåges af computer.
Hvis en af funktionerne svigter, får vagthavende medarbejder straks en alarm via telefonen, og kan omgående gribe ind.
GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland), samler de indberettede data fra prøver taget på selve indvindingsanlægget, samt
på ledningsnettet, og fra tappesteder, som der modtager vand fra Gilleleje Vandværk.

Proces fra råvand til drikkevand
Råvandet pumpes op fra en af vores 8 Boringer, og pumpes ind i filterbeholderen, hvor vandet filtreres igennem forskellige sand lag, for at fjernet de partikler, som man ikke ønsker i drikkevandet. Herefter pumpes vandet over i afblæsningsbeholderen, hvor man afblæser vandet for de gasser der findes i vandet. Vandet pumpes herefter over i en rentvandsbeholderne, hvor vandet lagers, og kan efterfølgende pumpes ud til forbrugerne.