Vandets hårdhed

Vandets totale indhold af opløst calcium og magnesium betegnes som hårdheden. Hårdheden måles i Danmark i tyske hårdhedsgrader (°dH = grad Deutsche Härte), hvor 1 hårdhedsgrad svarer til 10 mg opløst calciumoxid pr. liter eller 7,19 mg opløst magnesiumoxid pr. liter. 

Vandet fra Gilleleje Vandværk, er ca. 15,0 °dH, hvilket betegnes som "Temmelig hårdt"

 

Hårdhed [°dH]
  Inddeling i Danmark
   
0–4
  Meget blødt
4–8
  Blødt
8–12
  Middelhårdt
12–18   Temmelig hårdt
18–24
  Hårdt
24–30
  Meget hårdt
   >30
  Særdeles hårdt


Hårdt drikkevand har betydning for doseringen af salt og afspænding til din opvaskemaskine og vaskemiddel til din vaskemaskine. Læs på emballagen hvor meget der skal bruges i forhold til vandets hårdhed. 


Vidste du...

at vandets hårdhed også er vigtig for kaffebrygning? Kalk er nemlig med til at binde smag i kaffen. Blødt vand (lavt kalkindhold) når ikke at opsamle megen aroma og smag fra kaffen. For kaffedrikkere er hårdt vand derfor en fordel.Hårdt drikkevand har betydning for doseringen af salt og afspænding til din opvaskemaskine og vaskemiddel til din vaskemaskine. Læs på emballagen hvor meget der skal bruges i forhold til vandets hårdhed. 

Vandets hårdhed er også vigtig for kaffebrygning da kalk er med til at binde smag i kaffen. Blødt vand (lavt kalkindhold) når ikke at opsamle megen aroma og smag fra kaffen. For kaffedrikkere er hårdt vand derfor en fordel.